“הקונפליקט על גב ההר – היבטים גיאוגרפיים ומשאבי טבע”

30 באפריל 2013

הזמנה לכנס ירושלים השביעי של התכנית ללימודי ארץ ישראל: תרבות ומרחב במכון שכטר למדעי היהדות, וטקס הענקת מלגות קרן קימת לישראל למצטייני התכנית.

כנס ירושלים של התכנית ללימודי א”י במכון שכטר למדעי היהדות הפך בשנים האחרונות למסורת, כאשר הכנס הראשון התקיים לפני שש שנים במלאת 40 שנה לאיחוד ירושלים. כנס ירושלים השביעי, המתקיים מדי שנה בסיועו הנדיב של מכון קרן קימת לישראל לתולדות הציונות וההתיישבות ייערך השנה ב-13 במאי 2013 ויעמוד בסימן הקונפליקט על גב ההר – היבטים גיאוגרפיים ומשאבי טבע”. הכנס יתקיים במעמד פרופ’ דוד גולינקין, נשיא מכון שכטר למדעי היהדות ומר יחיאל לקט, ראש מכון קק”ל. מטרת העל של הכנס היא עידוד מחקר ומצוינות בקרב הסטודנטים בתכנית ובמהלכו מוענקות מדי שנה מלגות לסטודנטים מצטיינים על ידי מר לקט. השנה יוענקו המלגות לסטודנטיות עילית אלון ושושי קליפון, על הישגיהן המעולים בתחום לימודי ארץ ישראל: תרבות ומרחב בשנת תשע”ג.

הכנס והטקס יתקיימו ביום שני, ד’ סיוון תשע”ג, 13.5.13 בשעה 16.30, במכון שכטר למדעי היהדות, רח’ אברהם גרנות 4 (בסמוך למוזיאון ישראל), בירושלים

הציבור מוזמן – הכניסה ללא תשלום!

ליבת הכנס היא 3 הרצאות שיתקיימו ע”י מיטב המומחים ובסימן “הקונפליקט על גב ההר – היבטים גיאוגרפיים ומשאבי טבע”:

פרופ’ חיים גבירצמן, חוקר ומרצה להידרולוגיה במכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים אשר פרסם עשרות מאמרים בעיתונות המקצועית, המציא פטנטים לשיקום מאגרי מי תהום מזוהמים, היה חבר במועצת המנהלים של חברת ‘מקורות’ וכיום הוא יו”ר האגודה הישראלית למשאבי מים. פרופ’ גבירצמן ירצה בנושא ‘מחלוקות והסדרים בין ישראל והרשות הפלסטינית על משאבי המים בגב-ההר’.

בהרצאתו יציג פרופ’ גבירצמן נתונים שיראו כיצד בניגוד לטענות הפלסטינים לקיפוח בנושא המים. פלסטיני ממוצע מקבל אותה כמות מים ליום שמקבל ישראלי ממוצע, ובאותה איכות, בהתאם להבנות אוסלו – למרות שמעולם לא התקבל ונחתם בין הצדדים הסדר קבע.

פרופ’ (אמריטוס) אלישע אפרת, חוקר ומרצה באוניברסיטת תל-אביב, מחשובי החוקרים של הגיאוגרפיה של ארץ ישראל וחתן פרס ישראל לחקר הגאוגרפיה לשנת 2007 ירצה בנושא ‘ירושלים הרים ומחלוקת מדינית סביב לה’. עבודתו של פרופ’ אפרת פורצת הדרך בתחום התכנון הפיזי הניחה את היסודות לתכנון של מערך היישובים בישראל, רשתות התחבורה, שטחים פתוחים ואתרים היסטוריים לשימור ולשחזור. ֿ

פרופ’ אפרת ידבר על התפתחות ירושלים מזרחה, לעבר המדבר, לכיוון מעלה אדומים, בואכה ים המלח. תופעה ייחודית זו לירושלים, בשונה מערים המתפתחות לכיוונים שונים בכפוף לתנאים גיאוגרפיים כמו חקלאות, אקלים ודרכים, נובעת מכך שירושלים נתונה בזירת חיכוך מדינית-פוליטית. פרופ’ אפרת יעמוד בהרצאתו על התפתחות ירושלים מתקופת המנדט עד ימינו ויראה כיצד התהליכים האורבניים של ירושלים מושפעים מתופעות גיאוגרפיות ופוליטיות אופיינות לגב ההר ולסכסוך על השליטה בו, שמעוותות את המבנה של ירושלים כמטרופולין וכעיר בירה.

מר עופר אור, סטודנט ללימודי ארץ ישראל במכון שכטר, יעסוק בהרצאתו ‘מעז יצא מתוק’ – באתר תיירותי שנולד מהעפר שנלקח מהר הבית ומסונן בעמק צורים.

לפרטים נוספים ולתיאום ראיונות: שלי פז 054-248-8086